Hej och varmt välkommen till teckna.se!

Tecken används idag av många, många som ett sätt att hjälpa personer med språkstörning att förbättra och utveckla sin kommunikation. Det kan vara en väg till talet och det kan vara ett alternativ till talet. Denna hemsida har startats för att vara ett stöd och inspiration för dig som vill veta mer om tecken som stöd i kommunikationen (I hemsidan benämnt som Tecken som AKK - TAKK).

Tanken är att du som redan använder tecken eller som just ska börja teckna kan hitta nyttig fakta och rolig inspiration i denna hemsida. Fakta – därför att det finns mycket bra att lära om HUR och VARFÖR man tecknar. Det finns också en hel del forskning och vetenskaplig dokumentation som bevisar effekten av att använda tecken. Inspiration – därför att det finns så många som använder tecken i sin vardag och som har en massa små och stora tips att bidra med för att göra det lättare och roligare för dig/er att få in tecknen i vardagen.

Vad står då TAKK för? Det är en ganska ny beteckning på det som hittills kallats; Teckenkommunikation, Tecken till tal, Stödtecken etc... TAKK = Tecken som AKK. AKK är ett etablerat begrepp inom specialpedagogik och står för: Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Det innebär att man stödjer kommunikationen via ett kompletterande kommunikationssätt.

Det spelar egentligen ingen roll vilket namn man väljer att använda. Det viktigaste är ju naturligtvis hur man gör och att man gör! Men, för att inte skapa förvirring i denna hemsida används "Tecken som AKK" (TAKK) genomgående.

Välkommen med på en tur i tecknens värld och lycka till med tecknandet!

Glada hälsningar
Anneli Tisell, redaktör

 

Tillbaka till startsidan